“Οι δυνατότητες στην κουζίνα είναι απεριόριστες, όπως και οι επιλογές του καθένα να τις αξιοποιήσει”
CHEF NIKOS PATSIORAS
Γεννήθηκα στο Διδυμότειχο Έβρου και ξεκίνησα να ασχολούμαι με την κουζίνα από μικρή ηλικία. Μετά την αποφοίτηση μου από την σχολή επαγγελματικής μαγειρικής Chef d'oeuvre στην Αθήνα, συνέχισα τις σπουδές μου στο Westminster Kingsway College του Λονδίνου, όπου απέκτησα το δίπλωμα N.V.Q. Level 4 Kitchen and Larder Specialist. Ακολούθησαν πολλά ταξίδια σε Ελλάδα και εξωτερικό, με σκοπό να αποκτήσω όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις και εμπειρίες στον κόσμο της Γαστρονομίας. Ταξιδεύοντας και μαγειρεύοντας συνεχώς, πιστεύω οτι η ζωή στην κουζίνα είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι που δεν τελειώνει ποτέ.
Βασικές μου αρχές είναι η δημιουργικότητα με φρέσκες πρώτες ύλες, η ποιότητα και η συνεχής επένδυση στην γνώση και την επαγγελματική εξέλιξη.
Εργάστηκα σε υψηλού επιπέδου, διακεκριμένες κουζίνες διαφόρων χωρών, σε εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin, καθώς επίσης και σε πολυτελή ξενοδοχεία, ενώ έχω συνεργαστεί με κορυφαίους Chef ανά τον κόσμο.

Σήμερα συνεχίζω με την ίδια φιλοσοφία τις μαγειρικές μου αναζητήσεις και είμαι πάντα ανοιχτός σε καινούριες ιδέες, προτάσεις και προκλήσεις.
TIMELINE
Επαγγελματική εμπειρία
 / 
Σχολές-Εκπαίδευση
2020
2018-19
2017
2016
2014-15
2013
2012
2011
2010
2008-2009
2006-07
2005
2004
2002-2003
2001-02
1999-2000
2001-2002
1999-2000
1997

PERSONAL CHEF
Ιδιωτικό luxury super yacht Sea Ranger, μήκους 78 μέτρων. Personal Chef για τους V.I.P. guests.

CONSULTANT CHEF
Rodostamo Hotel & Spa, Κέρκυρα, Ελλάδα
Δημιουργία μενού & συνταγών για όλα τα επισιτιστικά τμήματα του ξενοδοχείου καθώς και για το a la carte εστιατόριο RR, το οποίο βρέθηκε στην 1η θέση, στην σχετική βαθμολογία του Trip Advisor για δεύτερη συνεχόμενη σαιζον συνεργασίας, ανάμεσα σε 1307 εστιατόρια στην Κέρκυρα.
Εκπαίδευση προσωπικού, επίβλεψη & καθοδήγηση της κεντρικής κουζίνας, του ζαχαροπλαστείου & του a la carte εστιατορίου RR.

EXECUTIVE CHEF
Rodostamo Hotel & Spa, Κέρκυρα, Ελλάδα
Κατάκτηση 1ης θέσης στο TripAdvisor για το RR Rodostamo Restaurant για την σαιζον 2019 ανάμεσα σε 1294 εστιατόρια στην Κέρκυρα (season 19)

EXECUTIVE CHEF – PERSONAL CHEF
Ιδιωτικό luxury mega yacht Dream μήκους 106 μέτρων (Winner of the ‘World Superyacht Awards 2019’ as the best converted Yacht award) & ιδιωτικό luxury super yacht Nomad, μήκους 70 μέτρων, ιδιοκτησίας του εφοπλιστή κυρίου Προκοπίου.
Μεσόγειος Θάλασσα, Ελλάδα, Μονακό, Μάλτα
Αραβικά Εμιράτα, Μέση Ανατολή

CONSULTANT CHEF
Radisson Blu Resort, Split, Κροατία
Consulting στο ξενοδοχείο Radisson Blu. Εκπαίδευση προσωπικού κουζίνας και δημιουργία καινούριων πιάτων στο gourmet εστιατόριο The Caper Grill.

GUEST CHEF
Relais & Châteaux Hotel Jagdhof Glashütte, Γερμανία
Προσκεκλημένος Chef στο ξενοδοχείο Jagdhof Glashütte μέλος των Relais & Châteaux. Συνεργασία με το ξενοδοχείο και τα εστιατόρια του για διάφορες γαστρονομικές εκδηλώσεις & δημιουργία μενού Ελληνικής κουζίνας για το κοινό.

CONSULTANT CHEF
Princess Kyniska Suites, Καραβοστάσι Λακωνίας
Σχεδιασμός μενού για το a la carte εστιατόριο του ξενοδοχείου, εκπαίδευση & καθοδήγηση προσωπικού.

EXECUTIVE CHEF
Radisson Blu Beach Resort, Κρήτη, Ελλάδα
Επικεφαλής των εστιατορίων του ξενοδοχείου:
Italian Deli
Bellevue
Olivia
On the Rocks Grill
Συνεργασία με τον Βέλγο Chef Yves Mattagne, κάτοχο 2 αστεριών Michelin, από το εστιατόριο Sea Grill στις Βρυξέλλες.

EXECUTIVE CHEF
Fine dining Restaurant ”The Venetian Well” Κέρκυρα, Ελλάδα (seasonal)

EXECUTIVE CHEF
Myconian Villas Collection, Μύκονος, Ελλάδα

EXECUTIVE CHEF
Restaurants Le Pave – Wining & Dining, Κοπεγχάγη, Δανία

CONSULTANT CHEF
Restaurant Delphis, Ουτρέχτη, Ολλανδία
Σχεδιασμός μενού δημιουργικής Ελληνικής Κουζίνας & εκπαίδευση προσωπικού.

Stage στο εστιατόριο Sea Grill, 2 αστέρια Michelin, Βρυξέλες, Βέλγιο

SELF EMPLOYED CHEF-CASUAL CHEF
Συνεργασία με agencies: Alpha Consulting, City Center, City Recruit,
Λονδίνο, Αγγλία
Συνεργασίες ορισμένου χρόνου ως Self employed & ως Casual Chef με ξενοδοχεία πολυτελείας, εστιατόρια & catering στο Λονδίνο, μεταξύ των οποίων με τα εξής:
• Hotel Savoy Fairmond Hotel & Resorts
• Chiswell Street Dining Rooms at Montcalm Hotel in Barbican
• New Armouries in the Tower of London
• Restaurant Elements in Novotel Waterloo
• Hotel Danubius Regent Park
• Smiths Catering
• Restaurant Time and Space in the Royal Institution of Great Britain

EXECUTIVE SOUS CHEF
Celebrity Cruises, Celebrity Eclipse, Royal Caribbean Cruises

EXECUTIVE CHEF
Εστιατόριο Avli, Creative Cuisine & Lounge apartments, Κρήτη, Ελλάδα (season 09)

CHEF DE PARTIE
Ξενοδοχείο Le Bristol –3 αστέρια Michelin, Παρίσι, Γαλλία
The Best Hotel of the World 2008 by Institutional Investor Magazine, Europe’s Leading Hotel by World Travel Awards, Oetker Hotel Collection
One of the Leading Hotels of the World

L’atelier des Sens, Cours de Cuisine et evements Culinaire, Ασιατική Κουζίνα. Εισαγωγή στην τέχνη του sushi, Παρίσι, Γαλλία

CHEF DE CUISINE
Out of the Blue Elite Resort Hotel Capsis, Restaurant Precieux, Κρήτη, Ελλάδα (season 08)

Stage στο εστιατόριο Σπονδή – 2 αστέρια Michelin, Αθήνα, Ελλάδα
Stage στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Capital – 2 αστέρια Michelin, Λονδίνο, Αγγλία

CHEF DE PARTIE
Chateau de Bagnols – 1 αστέρι Michelin, Groupe Von Essen Hotels, Bagnols, Γαλλία
One of the Leading Hotels of the World

CHEF DE PARTIE
Grand Hotel-Casino Domaine de Divonne, Restaurant ”La Terrasse” 1 αστέρι Michelin, Divonne-les- Bains, Γαλλία
One of the Leading Hotels of the World

SOUS CHEF
Εστιατόριο Γιορτή, (opening εστιατορίου) Αθήνα, Ελλάδα

Stage στο εστιατόριο La Bastide de Saint Antoine – 2 αστέρια
Michelin, Grasse, Γαλλία

CHEF DE PARTIE
Etrusco restaurant, The Athenian Callirhoe Hotel, Αθήνα, Ελλάδα
Δεύτερο καλύτερο εστιατόριο στην Ελλάδα για το 2005

Stage στο εστιατόριο Σπονδή – 1 αστέρι Michelin, Αθήνα, Ελλάδα

CASUAL CHEF
London Mariott Hotel Grosvenor Square, Λονδίνο, Αγγλία

DEMI-CHEF DE PARTIE
Grand Hotel-Casino Domaine de Divonne, Restaurant ”La Terrasse” 1 αστέρι Michelin, Divonne-les- Bains, Γαλλία
One of the Leading Hotels of the World

DEMI-CHEF DE PARTIE
Chateau de Divonne, 1 αστέρι Michelin, Divonne-les-Bains, Γαλλία
Grandes Etapes Francaises, Small Luxury Hotels of the World

DEMI-CHEF DE PARTIE
Villa Florentine, Restaurant Les Terrasses de Lyon – 1 αστέρι Michelin, Lyon, Γαλλία

COMMIS DE CUISINE
Restaurant Les Cepages, 1 αστέρι Michelin, Thoiry, Γαλλία

DEMI-CHEF DE PARTIE
Elounda Bay Palace Hotel, Restaurant Thalassa, Κρήτη, Ελλάδα.
Five Star Diamont Award by American Academy of Hospitality Sciences Management & Restaurants Awards
One of the Leading Hotels of the World (season 02)

COMMIS DE CUISINE
Sheraton Skyline Hotel, Αεροδρόμιο Heathrow, Λονδίνο, Αγγλία

COMMIS DE CUISINE
Elounda Bay Palace Hotel, Restaurant Thalassa, Five Star Diamont Award by American Academy of Hospitality Sciences Management & Restaurants Awards, Κρήτη, Ελλάδα
One of the Leading Hotels of the World (season 2000)

COMMIS DE CUISINE
Planet Holywood Restaurant, Αθήνα, Ελλάδα

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗ
Continental Palace Hotel, Κως, Ελλάδα (season 99)

N.V.Q. Level 4. Kitchen and Larder Specialist, Westminster Kingsway
College School of Hospitality Leisure and Tourism Studies. Λονδίνο, Αγγλία

Basic Food Safety Programme, commended by the Royal Institute of public health and hygiene

Σχολή Μαγειρικής Chef d’oeuvre, Αθήνα. Βαθμός Αποφοίτησης: ΑΡΙΣΤΑ 9.47 /10

Απονομή διπλώματος μάγειρα στο κέντρο εκπαίδευσης μαγείρων κατά την διάρκεια της στρατιωτικής θητείας.
Γύθειο – Ελλάδα

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΟΥ
“Κάθε μέρα στην κουζίνα είναι και μια καινούργια εμπειρία”
Με τις διαφορετικές εμπειρίες που απέκτησα, κατάφερα να δω το φαγητό από πολλές οπτικές γωνίες και να διαμορφώσω το δικό μου τρόπο σκέψης.
Ο ενθουσιασμός για τη μαγειρική με ώθησε να ταξιδέψω αρκετές φορές. Aυτό που έμαθα πάνω απ’ολα είναι οτι το ταξίδι στον κόσμο του φαγητού δεν τελειώνει ποτέ. Όσα πράγματα κι αν μάθεις ποτέ δεν είναι αρκετά και πάντα νιώθεις οτι κάτι λείπει, δίνοντας σου κίνητρο για περισσότερες αναζητήσεις. Κάθε στιγμή σε οποιαδήποτε κουζίνα του κόσμου αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.
Όπου κι αν μαγειρεύεις είναι απερίγραπτο το συναίσθημα όταν κάνεις τους ανθρώπους χαρούμενους και ενθουσιασμένους με το φαγητό.
Όσες ώρες κι αν έχεις δουλέψει, όσο και να έχεις κουραστεί όταν έρχεται η επιβράβευση του κόσμου σου δίνει ενέργεια, καλή ψυχολογία, αυτοπεποίθηση, θέληση και όρεξη για ακόμα περισσότερη προσπάθεια.
Η Ελλάδα και γενικότερα οι χώρες της Μεσογείου διαθετουν ποικιλία προιόντων μοναδικής ποιότητας, προσφέροντας πάρα πολλές επιλογές για το φαγητό με ιδιαίτερα γευστικούς αλλά και υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος. Έχουν γραφτεί πάρα πολλά για την ανεκτίμητη αξία των Ελληνικών προιόντων και την τεράστια σημασία τους στην υγιεινή διατροφή. Λαμβάνοντας υπόψη οτι η Ελληνική κουζίνα βασίζεται σ’αυτές τις εξαιρετικές φρέσκες πρώτες ύλες που παράγει με αφθονία ο τόπος μας, μπορούμε να πούμε οτι έχουμε πολλά πλεονεκτήματα αλλά και περιθώρια ανάδειξης και προώθησής της.
Στην κουζίνα ξεκίνησα με συγκεκριμένη φιλοσοφία η οποία δεν άλλαξε ποτέ μετά από τόσα χρόνια. Μ’αρέσει να γίνονται όλα φρέσκα και χειροποίητα.
Ισορροπία του κλασικού με το μοντέρνο, σε κουζίνα και ζαχαροπλαστείο. Προσωπικά δεν ξεχωρίζω τη μαγειρική από τη ζαχαροπλαστική και πιστεύω ότι σε μια κουζίνα το ένα συμπληρώνει το άλλο. Δημιουργικότητα, με σεβασμό πάντα στις βάσεις και τις αξίες που μας δίνουν η παράδοση και η φύση.
Ακόμα και το πιο απλό πράγμα του κόσμου, όταν γίνεται με συναίσθημα, είναι είδος πολυτελείας…
ΤΑΞΙΔΙΑ
“Τα ταξίδια εiναι επένδυση στην γνώση & την ζωή”
Το φαγητό δεν έχει σύνορα ούτε εθνικότητα. Είναι το μέσο που φέρνει κοντά ανθρώπους, πολιτισμούς, παραδόσεις, ήθη και έθιμα σε κάθε γωνιά της γης. Μέσα από την καθε μία τοπική κουζίνα σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη εκφράζεται ένα μέρος της κουλτούρας, της ιστορίας, της νοοτροπίας, της παράδοσης, της διασκέδασης και του χαρακτήρα του κάθε λαού.

Έτσι τα ταξίδια βοηθάνε και ωριμάζουν κάθε Σεφ που βλέπει διαφορετικές αντιλήψεις για το φαγητό αποκτώντας πολύ χρήσιμες εμπειρίες όχι μόνο ως επαγγελματίας, αλλά και ως άνθρωπος. Η επένδυση στη γνώση είναι πολύ χρήσιμη με πολλαπλά οφέλη. Δεν είναι καθόλου εύκολο να πηγαίνεις μόνος σε ξένα, άγνωστα μέρη και να προσαρμόζεσαι σε διαφορετικές κοινωνίες, τρόπους ζωης, σκέψης και διατροφής. Χρειάζεται πολλή υπομονή, επιμονή και θέληση αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύτιμο φορτίο που δίνει τις απαραίτητες βάσεις για την συνέχεια.
Ταξιδεύοντας κάποιος, εκτός απ’όλα τα άλλα, συναντά γαστρονομικές παραδόσεις αιώνων και συγχρόνως γνωρίζει καινούριους γευστικούς προορισμούς. Είναι γεγονός οτι η μαγειρική έχει γίνει ένα είδος μόδας που συνεχώς εξελίσσεται ασταμάτητα με καινούριες τεχνικές και τάσεις στη γαστρονομία.

Παράλληλα η κλασική κουζίνα είναι πάντα διαχρονική και συχνά γίνεται επίκαιρη. Αυτά σε συνδυασμό με τη διαφορετικότητα και πολλές φορές τη μοναδικότητα των προιόντων της κάθε περιοχής, καθώς και τη ντόπια μαγειρική παράδοση, κάνουν το φαγητό εξαιρετικά ενδιαφέρουσα υπόθεση. Αυτό σημαινει οτι για έναν Σεφ είναι πολύ χρήσιμο να αποκτά όσες περισσότερες εμπειρίες, γνώσεις, απόψεις, ιδέες και εικόνες μπορεί, προωθώντας έτσι την καριέρα του και αυξάνοντας τις επιλογές του. Το επάγγελμα αυτό είναι κοσμοπολίτικο και προσφέρει τη δυνατότητα στον καθένα να ταξιδέψει παντού και να εργαστεί σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη επιθυμεί.

Τίποτα δεν είναι απλό και εύκολο, ούτε ομως ακατόρθωτο. Το ρίσκο είναι δεδομένο για κάποιον που θέλει να ανακαλύψει καινούρια πράγματα αλλά η αποφασιστικότητα έχει τον πρώτο λόγο. Έχοντας ταξιδέψει αρκετά, συνεργαστεί με συναδέλφους απ’όλο τον κόσμο και συνεχίζοντας διαρκώς τις μαγειρικές-και οχι μόνο- περιπέτειες, μπορώ να πω με σιγουριά ότι αξίζει τον κόπο…