BLOG
Συνέντευξη του Νίκου Πατσιώρα σε PERSONALITIES/Aristeia News

Νίκος Πατσιώρας, ο Chef που προσκαλεί τους γευστικούς κάλυκες σε ταγκό ηδονής

Ο Νίκος Πατσιώρας γεννήθηκε στο Διδυμότειχο Έβρου και ξεκίνησε να ασχολείται με την κουζίνα από τα γεννοφάσκια του αφού πού τον έχανες πού τον έβρισκες τριγυρνούσε στο δωμάτιο της κουζίνας. Μετά την αποφοίτηση από την Chef d’oeuvre στην Αθήνα, συνέχισε τις σπουδές του στο Westminster Kingsway College του Λονδίνου, αποκτώντας το δίπλωμα N.V.Q. Level 4 Kitchen and Larder Specialist. Ακολούθησαν πολλά ταξίδια σε Ελλάδα και εξωτερικό με σκοπό να αποκτήσει γνώσεις σε μαγειρική και ζαχαροπλαστική. Εργάστηκε σε υψηλού επιπέδου κουζίνες, σε διάφορες χώρες και μεταξύ άλλων σε Leading Hotels και αρκετά εστιατόρια με αστέρια Michelin. Ταξιδεύοντας συνεχώς και αποκτώντας αρκετές εμπειρίες, ο Νίκος Πατσιώρας πιστεύει ότι η ζωή στην κουζίνα είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι που δεν τελειώνει ποτέ. Η φιλοσοφία του στην κουζίνα είναι να γίνονται όλα φρέσκα και χειροποίητα. Ενθουσιώδης διαχρονικά, συνεχίζει με το ίδιο πάθος τις γαστρονομικές του αναζητήσεις με διάθεση πάντα δημιουργική.
Το Πλήρες προφίλ του μπορείτε να το ανακαλύψετε εδώ: www.nikospatsioras.gr www.facebook.com/creative.cuisine.nikos.patsioras

Γνωριστήκαμε μέσω ενός γλυκού κάποια χαράματα Δευτέρας που είδα τυχαία στο διαδίκτυο και είπα μέσα μου. Λ.Κ.-«Κε Νίκο Πατσιώρα δηλώνω ταπεινά θαυμάστρια σας και θα σας γνωρίσω»!Μου απάντησε αμέσως και με ευχαρίστησε λίαν ευγενικά για το σχόλιό μου.Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας μας ο δαίμων της ψηφιακής τεχνολογίας καθ όλες της ζεύξεις που προσπαθήσαμε κατά καιρούς να κάνουμε υπήρξε ιδιαίτερα εγωιστής,αλλά ο επιμένων νικά,έτσι κι εμείς τα καταφέραμε και σήμερα θα τον ανακαλύψουμε παρέα.Υποσχέθηκα στον εαυτό μου πως θέλω να φάω από τα χέρια του :Μαριναρισμένο φρέσκο τόνο με λαιμ & κόλιαντρο , ταμπουλέ με κινόα και δυόσμο ντομάτες confit και πράσινα σπαράγγια-είμαι gourmet τι να κάνουμε-! Να πούμε επίσης ότι αρθρογραφεί για την εταιρεία ίον και ότι πέραν της μαγειρικής λατρεύει τα ταξίδια.

Λ.Κ.- Η καταγωγή σας είναι από τον Έβρο! Τι είναι αυτό που θυμόσαστε πολύ έντονα- ως παιδί- από το μαγείρεμα στην κουζίνα; Κατά πόσο σας επηρέασε αυτό;

Ν.Π.-Αυτό που θυμάμαι έντονα είναι η φρεσκάδα της φύσης καθημερινά στο τραπέζι. Φρέσκα προϊόντα από τον κήπο κατευθείαν στην κουζίνα. Με ενθουσίαζε πολύ να βλέπω την διαδικασία, πως μετατρέπεις κάποια υλικά σε ένα γευστικό φαγητό ή γλυκό. Θυμάμαι πάντα, σε κάθε γιορτή, το σπίτι να γεμίζει αρώματα και νοστιμιές. Γευστικές αναμνήσεις, που μένουν αξέχαστες.

Η περιοχή του Διδυμότειχου από όπου κατάγομαι, και όλου του νόμου Έβρου γενικότερα, είναι ένα μέρος, όπου οι παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα τηρούνται.Αυτό περιλαμβάνει και τις γαστρονομικές συνήθειες, όπου οι παραδοσιακές συνταγές περνάνε από γενιά σε γενιά. Είναι πολύ σημαντικό για κάθε τόπο, να διατηρεί την πολιτιστική του κληρονομιά και να συντηρούνται οι γευστικές παραδόσεις. Η παράδοση είναι η ταυτότητα του κάθε λαού. Όλα αυτά λοιπόν,αποτελούν διαχρονικά για μένα, αστείρευτη πηγή έμπνευσης στην κουζίνα, αλλά και στις διατροφικές μου συνήθειες γενικότερα.

Λ.Κ.- Πότε πήρες την απόφαση να γίνεις Μάγειρας ή Σεφ τι προτιμάς; Θα μας εκμυστηρευτείς τι νιώθεις , όταν μαγειρεύεις; Η μαγειρική είναι τέχνη τελικά;

Ν.Π.-Πάντα μου άρεσε το χειροποίητο, σπιτικό φαγητό οπότε κάποια στιγμή αποφάσισα να ακολουθήσω την μαγειρική και επαγγελματικά.Είχα ασχοληθεί με διάφορες εργασίες πριν ξεκινήσω με την μαγειρική, αλλά δεν με συγκινούσε καμμιά από αυτές ιδιαίτερα. Δεν μου αρέσει η ρουτίνα και πάντα ήθελα η κάθε απασχόληση μου να είναι δημιουργική.Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με την μαγειρική ενθουσιάστηκα! Ένιωσα αμέσως ότι η ζωή στην κουζίνα είναι μια συναρπαστική περιπέτεια γεύσεων, ανακαλύψεων και εμπειριών που δεν τελειώνει ποτέ!

Όταν μαγειρεύω νιώθω ενθουσιασμό, πάθος, ενέργεια και δημιουργικότητα. Το να μαγειρεύεις, σε οποιαδήποτε κουζίνα του κόσμου αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Σε οποίο σημείο του πλανήτη και αν βρίσκομαι, νιώθω μεγάλη ικανοποίηση, όταν κάνω τους ανθρώπους χαρούμενους και ενθουσιασμένους με το φαγητό. Είναι μοναδικό το συναίσθημα να προσφέρεις χαρά μαγειρεύοντας. Για μένα το συναίσθημα είναι που κάνει την διαφορά.
Η μαγειρική είναι τέχνη και μάλιστα πολύ ιδιαίτερη. Είναι η γαστρονομική έκφραση του καθενός, ανάλογα με την εμπειρία, το ταλέντο, την αισθητική και τις ικανότητες του. Η μαγειρική είναι δημιουργική τέχνη που εξελίσσεται διαχρονικά. Το έντεχνο φαγητό προκαλεί συγκινήσεις και διεγείρει τις αισθήσεις. Ένα πολύ νόστιμο γεύμα,μπορεί να αποτελέσει μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία.Το να παίρνει κάποιος ορισμένα υλικά, να τα επεξεργάζεται με επιδεξιότητα και να τα μετατρέπει σε πιάτα, σύμφωνα με τις γνώσεις του, τον τρόπο σκέψης, την έμπνευση, τα δικά του κριτήρια ποιότητας,παρουσιάζοντάς τα παράλληλα με τον προσωπικό του καλλιτεχνικό τρόπο και στυλ είναι σίγουρα τέχνη.

Λ.Κ.- Η Ελληνική κουζίνα είναι ευρέως γνωστή στο εξωτερικό; Ποια είναι τα δημοφιλέστερα πιάτα;

Ν.Π.-Υπάρχουν παρά πολλοί Έλληνες σε όλο τον κόσμο, όπως και αρκετά Ελληνικά εστιατόρια, οπότε είναι γνωστή. Όχι όμως όσο θα έπρεπε. Εκτός από τα γνωστά εμπορικά πιάτα που έχουν τα Ελληνικά εστιατόρια, η κουζίνα μας διαθέτει πολλές περισσότερες αξιόλογες και γευστικές συνταγές, οι οποίες όμως δεν έχουν γίνει γνωστές στο εξωτερικό.Στα ταξίδια που έχω κάνει σε διάφορες χώρες αλλά και στις διάφορες συνεργασίες στο εξωτερικό, έχω δει ότι η Ελληνική κουζίνα γενικά αρέσει πολύ. Η Ελλάδα διαθέτει πλούσια γαστρονομική κληρονομιά χιλιάδων χρόνων και είναι καθήκον μας να την διασώσουμε και να την προωθήσουμε.Η παράδοση μας δείχνει τον δρόμο,ενώ η Ελληνική φύση, μας χαρίζει γευστικούς θησαυρούς μεγάλης διατροφικής αξίας.

Λ.Κ.-Τι ρόλο παίζει η γλώσσα των υλικών, για ένα μάγειρα; Πρέπει να τη γνωρίζει το ίδιο καλά, ώστε να κάνει διάλογο μαζί τους; Ποιο είναι το ακριβότερο υλικό που χρησιμοποίησες;

Ν.Π.-Τα υλικά για έναν μάγειρα,είναι ο καλύτερος και πιο πολύτιμος σύμμαχος στην κουζίνα. Η ποιότητα των πρώτων υλών, κάνει την διαφορά σε οτιδήποτε μαγειρεύει κάποιος. Τα ποιοτικά προιόντα, σε συνδυασμό με την σωστή διαχείριση, την τεχνογνωσία και τις ικανότητες ενός μάγειρα, καθορίζουν το γευστικό αποτέλεσμα.Πολλοί λένε ότι η μαγειρική θέλει φαντασία. Για μένα πρώτα πρέπει να έχεις γνώσεις και μετά φαντασία, ώστε να μπορέσεις να την αξιοποιήσεις. Όσο κάποιος αποκτάει εμπειρία και εξελίσσεσαι στην μαγειρική τόσο περισσότερους γευστικούς συνδυασμούς μπορεί να δημιουργήσει.

Έχω χρησιμοποιήσει πάρα πολλά υλικά, μερικά από τα οποία ήταν αρκετά ακριβά. Για μένα την μεγαλύτερη αξία έχουν τα προϊόντα τα οποία έχουν αναπτυχθεί και παραχθεί με φυσικό τρόπο. Η ποιότητα που μας χαρίζει απλόχερα η μητέρα φύση είναι ανεκτίμητης αξίας και τίποτα δεν μπορεί να την αντικαταστήσειΜερικές φορές ακόμα και τα πιο απλά υλικά, όταν είναι καλής ποιότητας και μαγειρευτούν σωστά, μπορούν να γίνουν πεντανόστιμα φαγητά και είδος πολυτελείας στο τραπέζι μας.

Λ.Κ.- Κάποτε ο Jamie Oliver είχε πει ότι η κουζίνα είναι ένα στρατόπεδο με γνώστες και αδαείς…οι δεύτεροι πρέπει να προσπαθήσουν πάρα πολύ , ώστε να συνεννοηθούν με τους πρώτους, ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος!..χμ, η κουζίνα είναι όντως πεδίο μάχης; Εσύ τι θέση έχεις στο στράτευμα;

Ν.Π.-Στις κουζίνες συναντάς πολλούς ανθρώπους με διαφορετικά κίνητρα και άποψη για την μαγειρική. Κάποιοι επενδύουν μια ζωή μαθαίνοντας συνεχώς και άλλοι, πιστεύουν πως τα ξέρουν όλα.Ένας αδαής που θέλει να μάθει, μπορεί να εξελιχθεί και να καταφέρει πολλά. Κάποιος που νομίζει ότι τα ξέρει όλα, δεν μπορεί να πάει μακριά.Έχω συνεργαστεί με πολύ μεγάλους Σεφ. Ποτέ δεν έχω δει κάποιον που είναι παντογνώστης. Αυτή είναι η κουζίνα.Ένας απέραντος κόσμος γεύσεων, όπου συνέχεια ανακαλύπτουμε κάτι καινούριο.Η κουζίνα όντως είναι ένα καθημερινό πεδίο μάχης και δράσης και καμμιά μάχη, δεν κερδίζεται χωρίς αγώνα και πάθος. Συχνά η αδρεναλίνη φτάνει στο κόκκινο μέσα στις κουζίνες.Βρίσκομαι εκεί όπου υπάρχουν ποιότητα, δημιουργικότητα, δράση, στόχοι, ιδέες και προσπάθειες για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πάντα θέλω να μαθαίνω, να δοκιμάζω και να πειραματίζομαι στην κουζίνα.

Λ.Κ.-Ποιους θεωρείς τους πιο δυνατούς Σεφ, ανά τον κόσμο και γιατί; Ποιοι ήταν οι μέντορές σου;

Οι πιο δυνατοί Σεφ για μένα, είναι αυτοί που όταν βρίσκονται στην κουζίνα μαγειρεύουν με πάθος, δημιουργούν, δοκιμάζουν, ψάχνονται, σκέφτονται, βοηθάνε,εμπνέουν και μεταδίδουν γενναιόδωρα γνώσεις. Αυτοί που μαγειρεύουν φρέσκα και χειροποίητα, προσπαθώντας για το καλύτερο ποιοτικό αποτέλεσμα.Πιστεύω πως δεν έχει να κάνει με την εθνικότητα ένας δυνατός Σεφ, αλλά με τον τρόπο που σκέφτεται και λειτουργεί. Σεφ όπως αυτοί που σας ανέφερα παραπάνω, ήταν μέντορες μου και από την αρχή της καριέρας μου, με τέτοιους ανθρώπους επεδίωκα να συνεργαστώ, γιατί ταυτιζόταν απόλυτα με τα δικά μου θέλω και τις δικές μου προδιαγραφές.

Λ.Κ.- Εάν ήταν να μαγειρέψεις σε κάποια επώνυμη προσωπικότητα, ποια θα διάλεγες και γιατί;

Ν.Π.Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη προτίμηση. Η φιλοσοφία μου είναι να μαγειρεύω, όσο μπορώ καλύτερα για όλους τους ανθρώπους. Από τον πιο απλό, μέχρι τον πιο επώνυμο. Έχει τύχει να μαγειρέψω για επώνυμες προσωπικότητες αρκετές φορές, αλλά για μένα, όλοι όσοι έρχονται να δοκιμάσουν το φαγητό μου είναι πολύ σημαντικοί. Εκτιμώ και σέβομαι πολύ όποιον έρχεται στο εστιατόριο που βρίσκομαι για να δοκιμάσει τα πιάτα μου. Τους βλέπω όλους σαν πολύ καλούς φίλους και κάνω ότι καλύτερο μπορώ για να τους ευχαριστήσω στον μέγιστο βαθμό.

Λ.Κ.- Υπάρχει εύκολη συνταγή; Ποια είναι η αγαπημένη σου; Υπάρχει συνταγή που σε δυσκόλεψε “μέχρι δακρύων”;

Ν.Π.-Πιστεύω πως δεν ορίζει την γεύση και την ποιότητα ενός φαγητού ο βαθμός δυσκολίας του. Πολλές φορές κάτι απλό,είναι και πολύ νόστιμο. Δεν θα μπορούσα να αναφέρω μια μόνο αγαπημένη συνταγή. Μου αρέσει οτιδήποτε φρέσκο, εποχιακό, χειροποίητα μαγειρεμένο και νόστιμο. Η ποιότητα δεν είναι απαραίτητο να είναι πάντα περίπλοκη. Ακόμα και το πιο απλό πράγμα όταν μαγειρεύεται με συναίσθημα αποκτάει μεγάλη αξία.Σίγουρα όμως υπάρχουν απλές συνταγές και άλλες πιο περίπλοκες. Αν σου αρέσει το μαγείρεμα, πιστεύω ότι τίποτα δεν σου φαίνεται δύσκολο.
Όταν συνθέτεις γεύσεις και δημιουργείς πρωτότυπα πιάτα, πρωτίστως σε ενδιαφέρει το γευστικό αποτέλεσμα και όχι πόσο χρόνος και κόπος απαιτείται για να προετοιμαστεί. Προτιμώ να εργαστώ περισσότερο και αφιερώνω τον ανάλογο χρόνο που θα χρειαστεί, για να φτιάξω κάτι ποιοτικό και χειροποίητο, όσο δύσκολο και αν είναι.Η κάθε λεπτομέρεια στο πιάτο, έχει την σημασία του και όλα μαζί δίνουν το τελικό αποτέλεσμα γευστικά, ποιοτικά, και αισθητικά.

Λ.Κ.-Έχεις επενδύσει πολλά σε απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων της μαγειρικής τέχνης σε Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τι σου προσέφεραν, ως άτομο και τι ως επαγγελματία;

Ν.Π.- Πάντα ήθελα πολύ να ταξιδέψω από μικρός, για να δω καινούρια μέρη και να μάθω όσα περισσότερα μπορώ.Με την μαγειρική μου δόθηκε η δυνατότητα να κάνω πραγματικότητα αρκετά από τα όνειρά μου.Από την αρχή της καριέρας μου ταξιδεύω συχνά στο εξωτερικό. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις το διαφορετικό, να συναντάς,άλλους πολιτισμούς, να βλέπεις άλλες κουζίνες, να δοκιμάζεις καινούρια φαγητά.Η επένδυση στις γνώσεις, είναι κάτι πολύ χρήσιμο στην επαγγελματική μαγειρική και αυτό το γνώριζα πολύ καλά από την αρχή της πορείας μου. Δεν ήταν καθόλου εύκολο να πηγαίνω σε ξένα, άγνωστα μέρη και να προσαρμόζομαι σε διαφορετικές κοινωνίες και κουλτούρες. Χρειάζεται πολύ υπομονή, αλλά το αποτέλεσμα ήταν να αποκτήσω σημαντικές εμπειρίες, που αποτέλεσαν πολύτιμες, διαχρονικές βάσεις για την συνέχεια.

Μπορείτε να δείτε την συνταγή στο site www.nikospatsioras.gr
Πηγαίνοντας στην Γαλλία, χωρίς να μιλάω καθόλου την γλώσσα και στοχεύοντας στο υψηλότερο επίπεδο, που είναι τα εστιατόρια με αστέρια Michelin ήταν εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Όταν πρωτοπήγα στην Γαλλία δεν καταλάβαινα ούτε μια λέξη. Έμαθα στην πορεία να μιλάω και να συνεννοούμαι στα Γαλλικά μέσα στις κουζίνες μαγειρεύοντας, κάτι που με βοήθησε πολύ στην πορεία. Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να πετύχει πολλά, όταν είναι αποφασισμένος.Μπορώ να πω με σιγουριά ότι όλη αυτή η επένδυση άξιζε τον κόπο και μου έδωσε πολλά σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο. Τα ταξίδια και οι διάφορες εμπειρίες που αποκτάς σε βελτιώνουν, σε εμπλουτίζουν, σου δίνουν ιδέες και σε ωριμάζουν σαν άνθρωπο αλλά και σαν επαγγελματία. Ταξιδεύοντας γνωρίζεις τον κόσμο αλλά και τον ίδιο σου τον εαυτό. Ανακαλύπτεις τις δυνατότητες σου, αλλά παράλληλα τα όρια και τις αντοχές σου. Γνωρίζεις ποιος πραγματικά είσαι, όταν φεύγεις από το καθιερωμένο και πρέπει να παλέψεις για να επιβιώσεις και να ξεπεράσεις τις όποιες δυσκολίες παρουσιαστούν.Μετά από τόσα χρόνια σε διάφορες κουζίνες, έχω δει και έχω μάθει πάρα πολλά.Το κυνήγι των γνώσεων στην μαγειρική όμως δεν τελειώνει ποτέ..

Λ.Κ.- Είναι εύκολη υπόθεση, να είναι κανείς Σεφ;

Ν.Π.-Δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση ειλικρινά. Μεγάλες ευθύνες, ατέλειωτες ώρες σκληρής εργασίας, άγχος, πίεση, αντιξοότητες, υπερένταση, ψυχοσωματική κούραση και πολλά άλλα προβλήματα, υπάρχουν συχνά στην καθημερινότητα των Σεφ. Μέσα από όλο αυτό το παρατεταμένο στρες, πρέπει να διατηρείς την ψυχραιμία σου, για να είσαι δημιουργικός και αποτελεσματικός, απέναντι στους ανθρώπους που σε τιμούν με τηνπαρουσία τους και έρχονται να δοκιμάσουν το φαγητό σου. Είναι λεπτές οι ισορροπίες και πρέπει να βρεις τρόπους να ανταπεξέλθεις, αν και είναι πολλέςφορές που νιώθεις, ότι περπατάς σε ένα τεντωμένο σχοινί.
Εξαντλούμαστε συχνά ψυχοσωματικά, κάτω από δύσκολες συνθήκες, για να καταφέρουμε να δώσουμε χαρά και ικανοποίηση με το φαγητό μας. Το κάνουμε απλόχερα με καρδιά και συναισθήματα.Αυτό ξεπερνάει τον εργασιακό χαρακτήρα της δράσης μας και γίνεται καθαρά προσωπική υπόθεση, ώστε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε και να ικανοποιήσουμε τον κόσμο με τις γεύσεις μας.
Η επιβράβευση του κόσμου είναι το παυσίπονο σε όλη αυτή την υπερπροσπάθεια που μας ανακουφίζει. Το τονωτικό που μας δίνει δύναμη και κουράγιο, για να συνεχίσουμε ακόμα πιο εντατικά την προσπάθεια. Γιατί η κουζίνα λειτουργεί σε μεγάλο ποσοστό με κινητήριο μοχλό την ψυχολογία και ο καλύτερος τρόπος να την ανεβάσεις, είναι να αναγνωρίσεις το έργο της και όλα αυτά που αντιμετωπίζει, για να κάνει οποιονδήποτε έρθει στο εστιατόριο, ευτυχισμένο με το φαγητό.

Λ.Κ.- Τι θα άλλαζες στη διαδρομή σου, εάν δεν είχες επιλέξει να είσαι Σεφ… για τη Μεσογειακή Διατροφή έχεις να προτείνεις κάτι;

Ν.Π.-Η μαγειρική είναι μια συναρπαστική και ενδιαφέρουσα περιπέτεια που με ενθουσιάζει διαχρονικά. Μου αρέσει πολύ αυτή η επιλογή και δεν έχω σκεφτεί ποτέ να κάνω κάτι άλλο.Η Μεσογειακή διατροφή βασίζεται σε ποιοτικά προϊόντα, τα οποία έχουν τεράστια οφέλη για την υγεία. Η διατροφή αυτή περιλαμβάνει την συχνή κατανάλωση ελαιόλαδου, φρέσκων,εποχιακών λαχανικών και φρούτων, δημητριακών ( κατά προτίμηση ολικής άλεσης), ξηρών καρπών, γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά. Μερικές φορές την εβδομάδα αυγά, όσπρια, ψάρι και πουλερικά, ενώ λιγότερες κρέας. Προτίμηση σε ψωμί ολικής άλεσης και κατανάλωση γλυκών με μέτρο. Επίσης το κόκκινο κρασί σε λογικές ποσότητες, θεωρείται πολύ ωφέλιμο. Τα Μεσογειακά προϊόντα μας δίνουν την δυνατότητα στην κουζίνα, να μαγειρεύουμε με πολλούς τρόπους, νόστιμα και υγιεινά.Η Ελλάδα ειδικότερα, έχει πολλά πλεονεκτήματα σαν Μεσογειακή χώρα, με εξαιρετικές πρώτες ύλες και αρκετά γευστικές συνταγές. Αυτό είναι μεγάλη πρόκληση για την περαιτέρω ανάδειξη και προώθηση της Ελληνικής γαστρονομίας σε παγκόσμια κλίμακα.

Λ.Κ.-Τι θα προέτρεπες τη νέα γενιά μαγείρων που τώρα βγαίνουν στη ζωή; Ποια ήταν η πιο σημαντική συμβουλή που ακολούθησες πιστά κατά γράμμα;

Ν.Π.-Τα πρώτα πράγματα που χρειάζεται κάποιος που επιλέγει να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα, είναι πάθος για την μαγειρική και ισχυρή θέληση. Πρέπει να σου αρέσει πάρα πολύ αυτό που κάνεις και να είσαι αποφασισμένος να προσπαθήσεις ξανά και ξανά, μέχρι να πετύχεις αυτό που θες. Τα πράγματα πολλές φορές στην κουζίνα δεν είναι εύκολα και χρειάζεται πολύ υπομονή. Δύσκολες,απαιτητικές συνθήκες, πολλές ώρες σκληρής εργασίας, αρκετή πίεση, άγχος και συχνά προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά. Η διαδρομή στην κουζίνα είναι μαραθώνια και χρειάζεται αντοχές σωματικές και πνευματικές. Όταν υπάρχει θέληση, ενθουσιασμός και καλή διάθεση όμως όλα ξεπερνιούνται.
Οι επιλογές που θα κάνουν οι νέοι μάγειρες έχουν μεγάλη σημασία για την επαγγελματική τους εξέλιξη. Μετά την εκπαίδευση στην σχολή και την αποφοίτηση, ο καθένας αποφασίζει ποιον δρόμο θα ακολουθήσει.
Το επίπεδο της κουζίνας που θα επιδιώξεις να εργαστείς, για να αποκτήσεις γνώσεις και εμπειρίες, διαμορφώνει και την επαγγελματική σου ταυτότητα σε βάθος χρόνου. Όσο πιο σωστές και δυνατές είναι οι βάσεις που αποκτάς τόσα περισσότερα μπορούν να χτίσεις επαγγελματικά.Μεγάλο ρόλο επίσης παίζει η αυτοπεποίθηση. Να πιστεύεις σε αυτό που κάνεις και να το στηρίζεις.

Όταν αποφασίσει κάποιος να ακολουθήσει την μαγειρική, θα πρέπει να έχει υπόψη του, ότι πρέπει να θυσιάσει πολύ από τον προσωπικό του χρόνο στην κουζίνα, αν θέλει να κάνει καριέρα. Σε αυτό τον χώρο δεν χαρίζεται τίποτα και η καταξίωση έρχεται μόνο με αγώνα,θυσίες και σκληρή δουλειά. Αλλά όταν θέλεις κάτι πραγματικά μπορείς να το πετύχεις. Ο καθένας από τους νέους μάγειρες έχει την δυνατότητα να φτάσει ψηλά. Η κουζίνα δίνει ευκαιρίες σε όλους. Τα υπόλοιπα είναι στο χέρι τους.Η δικιά μου φιλοσοφία ήταν πάντα να επιλέγω να εργάζομαι σε κουζίνες όπου γίνεται σωστή μαγειρική. Επέλεγα την ποιότητα σε κάθε περίπτωση και προσπαθούσα πάντα να βρίσκομαι σε δημιουργικό περιβάλλον, όπου υπάρχει επαγγελματική εξέλιξη.

Σε αυτό το σημείο δε θα ζητήσω τις γνωστές 5 λέξεις που συνηθίζω,αλλά τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει κανείς από έναν Chef αυτού του επιπέδου πέραν μίας συνταγής;

Λ.Κ.-Ορίστε και η συνταγή και γλυκιά μας όρεξη!Κε Πατσιώρα ένα μεγάλο ευχαριστώ απ’ όλη την ομάδα του «P.E.R.S.O.N.A.L.I.T.I.E.S.» σ’ Ελλάδα και εξωτερικό ,για όλα όσα μοιραστήκατε εδώ μαζί μας!

Ν.Π.- Εγώ σας ευχαριστώ για την επικοινωνιακή ευκαιρία να αναπτύξω τις αθέατες πτυχές της μαγειρικής που λατρεύω!

Αυτή η φωτογραφία στάθηκε και η αιτία της γνωριμίας μας εκείνα τα χαράματα Δευτέρας.

Ρεβανί κακάο, με μαστίχα και αμύγδαλα

Ποσότητα: 12 μερίδες

Ένα γευστικότατο και πρωτότυπο ρεβανί με κακάο και άρωμα μαστίχας

Συστατικά
• 6 αυγά
• 100 γρ σιμιγδάλι
• 150 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
• 100 γρ βούτυρο
• 70 γρ αλεύρι
• 30 γρ κακάο ΙΟΝ
• 50 γρ φιλέτο αμυγδάλου
• 1/2 κουτάλια σούπας baking powder
• 2 γρ μαστίχα σε σκόνη
• Για το σιρόπι
• 725 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
• 725 γρ νερό
• 1 φλούδα λεμονιού
• 3-4 γαρύφαλλα
• 1 ξύλο κανέλας
• 3-4 φύλλα αρμπαρόριζας

Nutrition Info
• 478,0 Ενέργεια kcal
• 13,3 Λιπαρά g
• 5,3 Κορεσμένα λιπαρά g
• 86,7Υδατάνθρακες g
• 73,5 Συνολικά σάκχαρα g
• 6,1 Πρωτεΐνες g
• 1,5 Φυτικές ίνες g
• 0,1 Νάτριο g
• 0,2 Αλάτι g

Οδηγίες
• 1.Βράζετε το σιρόπι για 5 λεπτά περίπου μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη και αφήνετε να κρυώσει
• 2.Χωρίζετε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια.
• 3.Χτυπάτε τους κρόκους με την μισή ζάχαρη και το βούτυρο στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν.
• 4.Προσθέτετε όλα τα στερεά υλικά και συνεχίζεται το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
• 5.Χτυπάτε τα ασπράδια μαρέγκα προσθέτοντας σταδιακά την υπόλοιπη ζάχαρη και ενσωματώνεται με το μείγμα προσεκτικά, με την βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας ζαχαροπλαστικής.
• 6.Απλώνετε το μείγμα σε ταψί, πασπαλίζετε με τα φιλέτα αμυγδάλου και ψήνετε στους 165 βαθμούς Κελσίου για 30-35 λεπτά περίπου.
• 7.Αφού ψηθεί αφήνετε το ρεβανί για λίγα λεπτά έξω, χαράζετε με το μαχαίρι σε κομμάτια στο μέγεθος που θέλετε και ρίχνετε το σιρόπι.
• 8.Σερβίρεται μόνο του ή με κάποιο παγωτό και σάλτσα σοκολάτας αν θέλετε.
• Μερίδες : 12
• Έτοιμο σε : 50 Λεπτά
• Πιάτο :Γλυκά, Επιδόρπιο
• Είδος Συνταγής :Συνταγή chef
• Συστατικά: baking powder, αβγά, αλεύρι, αμπαρόριζα, αμύγδαλα, βούτυρο, γαρύφαλλο, κακάο, κανέλα, κρυσταλλική ζάχαρη, λεμόνι, μαστίχα, σιμιγδάλι

Με αγάπη
Λένα

Μπορείτε να δείτε την συνέντευξη εδώ