Brownies με cremeux σοκολάτας
Brownies με cremeux σοκολάτας, semifreddo με μαστίχα χίου, φυστίκια αιγίνης & tuile πορτοκάλι
Υλικά
ΓΙΑ 15 ΜΕΡΙΔΕΣ
Brownies
  • 750 γρ βούτυρο
  • 900 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 700 γρ κουβερτούρα
  • 250 γρ σοκολάτα γάλακτος
  • 18 αυγά
  • 1.5 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 185 γρ κακάο
  • 50 γρ αμύγδαλα
  • 125 γρ λευκή σοκολάτα
Cremeux Σοκολάτας
  • 500 γρ γάλα
  • 500 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 200 γρ κρόκοι
  • 140 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 500 γρ σοκολάτα κουβερτούρα ΙΟΝ
Semifreddo Μαστίχα
  • 3 κρόκοι
  • 3 αυγά
  • 120 γρ ζάχαρη
  • 4 γρ μαστίχα Χίου τριμμένη
  • 1 φύλλο ζελατίνης
  • 615 γρ κρέμα γάλακτος
  • 150 γρ φυστίκια Αιγίνης
Ιταλική Μαρέγκα
  • 3 ασπράδια
  • 100 γρ ζάχαρη
  • 30 γρ νερό
Tuile Πορτοκάλι
  • 260 γρ ζάχαρη
  • 100 γρ αλεύρι
  • 100 γρ βούτυρο
  • 100 γρ χυμό πορτοκάλι
  • Ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
Εκτέλεση
ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ
Για το Brownie
  • ΒΗΜΑ 01
    Λιώνετε την κουβερτούρα, το βούτυρο και την σοκολάτα σε μπεν μαρι. Χτυπάτε τα αυγά με την ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτετε την σοκολάτα σιγά σιγά μέχρι να ομογενοποιηθεί. Τέλος τα αμύγδαλα με το κακάο ανακατεύοντας για λίγο.
  • ΒΗΜΑ 02
    Απλώνετε το μείγμα σε ταψί με αντικολλητική λαδόκολα και ρίχνετε την λευκή σοκολάτα σπασμένη από πάνω ανακατεύοντας ελαφρά. Ψήνετε στους 130 βαθμούς για 45 λεπτά.
Για το Cremeux Σοκολάτας
  • ΒΗΜΑ 03
    Χτυπάτε με σύρμα κρόκους και ζάχαρη. Δίνετε μια βράση στην κρέμα και ενσωματώνετε σιγά σιγά με τους κρόκους ενώ χτυπάτε συνεχώς με σύρμα.
  • ΒΗΜΑ 04
    Βάζετε το μείγμα στο thermomix ή σε μπαιν μαρί και ανακατεύετε μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει στους 82 βαθμούς Κελσίου. Περνάτε από σινουά το μείγμα και ρίχνετε μέσα την σοκολάτα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσει και να σφίξει.
Για το Semifreddo Μαστίχας
  • ΒΗΜΑ 05
    Βάζετε τα αυγά με τους κρόκους και την ζάχαρη στο thermomix, προσθέτετε την μαστίχα και χτυπάτε μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει στους 82 βαθμούς Κελσίου. Προσθέτετε τα φύλλα ζελατίνης αφού τα έχετε μουλιάσει. Βάζετε στο ψυγείο μέχρι να πέσει η θερμοκρασία.
  • ΒΗΜΑ 06
    Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος μέχρι να πήξει. Ενσωματώνετε προσεκτικά με το μείγμα της μαστίχας.
Για την Ιταλική Μαρέγκα
  • ΒΗΜΑ 07
    Χτυπάτε τα ασπράδια στο μίξερ ενώ παράλληλα βάζετε το νερό με την ζάχαρη σε κατσαρολάκι μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει στους 117 βαθμούς Κελσίου. Μόλις αρχίσει να δένει η μαρέγγα προσθέτετε το σιρόπι σταδιακά μέχρι να σφίξει το μείγμα. Μόλις κρυώσει λίγο ενσωματώνετε σιγά σιγά με το μείγμα της μαστίχας μέχρι να ομογενοποιηθεί. Απλώνετε σε ταψί και βάζετε στην κατάψυξη να παγώσει.
Για το Tuile Πορτοκάλι
  • ΒΗΜΑ 08
    Χτυπάτε σε μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει καλά. Προσθέτετε το ξύσμα και τον χυμό πορτοκάλι και συνεχίζετε το χτύπημα. Τέλος ρίχνετε το αλεύρι και ανακατεύετε για λίγο μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφήνετε να κρυώσει στο ψυγείο.
  • ΒΗΜΑ 09
    Απλώνετε με ένα κουτάλι σε silpat δίνοντας στρογγυλό σχήμα. Πασπαλίζετε με τριμμένο φυστίκι Αιγίνης και ψήνετε στους 160 βαθμούς για 5-6 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσει και ξεκολάτε τα tuile με την βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας.
Παρουσίαση
  • ΒΗΜΑ 10
    Κόβετε το brownies με στρογγυλό τσέρκι και τοποθετείτε στο κέντρο του πιάτου. Γαρνίρετε με ένα κορνέ το cremeux σοκολάτας κυκλικά γύρω στο brownies. Με ένα μικρότερο στρογγυλό τσέρκι κόβετε το semifreddo μαστίχας και το πανάρετε σε σπασμένα φιστίκια Αιγίνης. Το τοποθετείτε στην μέση του brownies. Επάνω τοποθετείτε το tuile από πορτοκάλι. Γαρνίρετε με σιρόπι πορτοκάλι ή σοκολάτας.