Χταπόδι μαριναρισμένο και φάβα
Χταπόδι μαριναρισμένο με ελαιόλαδο, ξύδι & φρέσκα αρωματικά, φάβα με άνηθο & δροσερό παντζάρι
Υλικά
ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ
Χταπόδι
  • 1 χταπόδι
  • 2 καρότα
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 κλωνάρια σέλερη
  • 2-3 κλωνάρια μαιντανό
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κλωνάρια θυμάρι
  • 2 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
  • Ελαιόλαδο
  • Ξύδι Xeres
Φάβα
  • 250 γρ Φάβα
  • 1 καρότο
  • 1 κρεμμύδι
  • 3 κλωνάρια άνηθο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κλωνάρι θυμάρι
  • Ελαιόλαδο
Παντζάρι
  • 2 παντζάρια
  • Σχοινόπρασο
  • Ελαιόλαδο
  • Ξύδι Xeres
Εκτέλεση
ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ
Για το Χταπόδι
  • ΒΗΜΑ 01
    Κόβετε το χταπόδι σε πλοκάμια και καθαρίζετε το κεφάλι.
  • ΒΗΜΑ 02
    Eτοιμάζετε ένα bouillon με νερό, αλάτι, ξύδι, κρεμμύδια, σέλερη, καρότα, πράσο, θυμάρι, δεντρολίβανο, μαιντανό, φύλλο δάφνης, αστεροειδή γλυκάνισο & μαγειρεύετε το χταπόδι μέχρι να βράσει & να μαλακώσει.
  • ΒΗΜΑ 03
    Στην συνέχεια κόβετε το χταπόδι σε λεπτές φέτες και προσθέτετε ελαιόλαδο, ξύδι, μαϊντανό, σχοινόπρασο και φρέσκια ρίγανη (ψιλοκομμένα)
Για την Φάβα
  • ΒΗΜΑ 04
    Σε ένα κατσαρολάκι, τοποθετείτε την φάβα με 1 κρεμμύδι κομμένο στα 4, 1 καρότο κομμένο σε μεγάλα κομμάτια, δάφνη, θυμάρι και νερό ίσα να την σκεπάσει. Σιγοβράζετε για αρκετή ώρα και προσέχετε να μην κολλήσει ενώ περιστασιακά αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο νερό.
  • ΒΗΜΑ 05
    Αφου βράσει η φάβα και έχει απορροφήσει σχεδόν όλα τα υγρά, αφαιρείτε την δάφνη με το θυμάρι και περνάτε στο θερμομίξ η σε απλό μπλέντερ προσθέτοντας ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Κατόπιν περνάτε από σινουά.
  • ΒΗΜΑ 06
    Ανακατεύετε την φάβα με ψιλοκομμένο άνηθο και σερβίρετε.
Για το Παντζάρι
  • ΒΗΜΑ 07
    Τοποθετείτε σε ένα κατσαρολάκι με νερό τα παντζάρια με την φλούδα τους και τα βράζετε.
  • ΒΗΜΑ 08
    Αφού βράσουν τα παντζάρια τα καθαρίζετε και τα κόβετε brunoise σε πολύ μικρά κυβάκια. Ανακατευέτε με ελαιόλαδο, ξύδι, μαϊντανό και αλατοπίπερο. Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο.